Кременчук, Docudays UA: кілька слів про успішних ромів

Кременчук, Docudays UA: кілька слів про успішних ромів

13 листопада 2013

Тут не бажають приємного перегляду, тому що документальне кіно не буває розважальним і беззмістовним. А все через те, що вже втретє Кременчук долучається до Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, і це означає тільки одне: викиньте геть поп-корн, тут усе серйозно.

Цього року Docudays UA відбувається уже вдесяте, і гасло ювілейного фестивалю  «Вибір – є!»

Перший фільм «Ромська мрія» пройшов у «Просторі ідей» 11 листопада. Як розповіла Альона Глазкова, регіональний координатор фестивалю, автори стрічки – Роман Бондарчук і Дар’я Аверченко – давно хотіли зняти фільм про проблеми ромів на Закарпатті. Не думаємо, що їхнє життя в Західній Україні надто відрізняється від життя наших ромів, але виглядало шокуюче.

Автори представили історії чотирьох успішних ромів: учителя, керівника гуртка шкільної самодіяльності Дениса, телеведучого Мирослава, керівника шкільного танцювального гуртка Діани та юриста Ренати. Кожен із героїв – приклад того, що можна не тільки вирватися з табору, але й допомагати тим ромам, які тамзалишилися.

Коли після перегляду «Ромської мрії» Альона Глазкова запитала в аудиторії про враження, запала глибока тиша. Фільм нікого не залишив байдужим.

 Потім координатор запропонувала провести форум-театр. Глядачі розігралитипову ситуацію, коли до класу приходить новенька дівчина  ромка з Лашків. Однокласники починають її гнобити, а вчителька робить вигляд, ніби це її не стосується. Глядачі стали сперечатися, хто винен у такому ставленні до етнічних меншин, і змінювали винуватця – то вчителя, то однокласника, то саму новеньку, змінюючи сюжет.

Фільм і форум-театр дали поштовх для палкої дискусії. Думки розділилися: хтось вважав, що ромам треба допомагати, щоб якнайбільше людей могли отримати освіту й гідну професію, а хтось доводив, що вони самі винні у такому ставленні. Мовляв, недарма ж один із героїв «Ромської мрії» – учитель Денис – сказав, що батьки не відпускають дітей навчатися.

Docudays UA триває, а отже, попереду багато цікавих документальних стрічок, думок для роздумів і цікавих дискусій. Поспішайте ознайомитись із програмою проведення фестивалю і хоча б один вечір присвятіть Мандрівному кінофестивалю. Нагадаємо, кожен показ – унікальний, тому що у вільному доступі в інтернеті фільмів, на жаль, не буде.

 

Аліса Чічерова

 

Джерело: http://pplus.in.ua/novyny/2475-klka-slv-pro-uspshnih-romv.html

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023