В Ужгороді розпочинається Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно

В Ужгороді розпочинається Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно

06 грудня 2013

513 грудня 10 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відвідає Ужгород 

56 грудня показ фестивальних фільмів відбуватиметься у приміщенні Закарпатського обласного театру ляльок (пл. Театральна, 4, початок о 18.00). Продовжиться фестиваль 912 грудня.


Правозахисник Максим Буткевич (Київ) під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі розповів, що Мандрівний фестиваль Docudays UA проводиться щороку і традиційно презентує найкращі фільми березневого Міжнародного фестивалю Docudays UA в регіонах України.  

10 Мандрівний фестиваль Docudays UA стартував 3 жовтня у Сімферополі і відвідає 22 регіони України. Його проводять уже десятий рік поспіль представники правозахисної, медійної і громадсько-благодійної сфер.


Цього року правоосвітні заходи та кінопокази на фестивалі Docudays UA обєднані спеціальною темою – «Вибір є!». Головна ідеяна прикладі героїв документальних фільмів з різних країн показати українському глядачеві, що у кожного з нас завжди є вибір: змиритися з авторитарним, диктаторським режимом чи боротися за перемогу демократії; виходити на акції протесту чи відсиджуватися вдома, поки протестують інші; вимагати від влади прозорості та відкритості у прийнятті рішень чи давати хабарі; терпіти насильство в сім'ї чи боротися з ним.


«Сьогодні Docudays UA це міжнародна кіноподія. Щороку він представляє все кращі фільми і є кіно/правозахисним заходом на світовому рівні. Я радий, що на карті Мандрівного фестивалю відтепер є і Ужгород», каже Максим Буткевич. За його словами, навіть коли фільм розповідає про віддалені куточки світу, він так чи інакше актуальний для українців.


Наталія Кабацій, директор БО «Комітет медичної допомоги Закарпаття», розповіла: «Йдеться про показ не тільки дуже гарного кіно, яке дає поштовх до роздумів. Ми також хотіли б, щоб у нас з місцевим глядачем відбулася жвава дискусія. Адже на прикладі документального кіно є чого повчитися, над чим задуматися і, можливо, винести уроки з того, що ми побачимо».


Відкриє фестиваль стрічка «Від шепоту до крику». У ній – розповідь про Україну в період Помаранчевої революції. Показано й досвід інших країн у змаганні за демократичне суспільствоТеми інших фільмівбанкрутство країни, міграція, життя людей з особливими потребами.

«Цей фестиваль не є політичною акцією. І так само не є комерційним заходом. Вхід – вільний. Тут не проводять ніякої агітації, ми поважаємо точку зору кожного», наголосила Н. Кабацій.


Марія Менджул, керівник КАПЛ «Вестед», доцент кафедри міжнародного приватного права, правосуддя та адвокатури УжНУ поінформувала, що 9–12 грудня триватиме показ фільмів у великій залі Ужгородського національного університету, а також у конференц-залі корпусу університету на вул. Заньковецькій. Запрошують не тільки школярів і студентів, а й інших мешканців міста, хто не встигне на покази 56 грудня.


Мандрівний фестиваль підтримали: уряд Швеції, фонди Нідерландів та США, Міжнародний фонд «Відродження» та Фонд сприяння демократії Посольства США в Україні.


Організатори зауважили, що друковані матеріали на Мандрівний Docudays UA готували  ще в березні, коли фестиваль проходив у Києві. Напевно, інтуїтивно передчували події листопада-грудня в Україні.


Джерелоhttp://zaholovok.com.ua/v-uzhgorodi-rozpochinajetsya-mandrivnii-mizhnarodnii-festival-dokumentalnogo-kino 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023