Унікальні українські та іноземні стрічки всесвітньовідомих і молодих режисерів – на майданчиках Docudays UA у Чернівцях!

Унікальні українські та іноземні стрічки всесвітньовідомих і молодих режисерів – на майданчиках Docudays UA у Чернівцях!

06 листопада 2013

На Буковині стартував 10 Мандрівний міжнародний фестиваль Docudays UA.  

Впродовж 5–21 листопада покази відбудуться у м. Чернівці, м. Заставні, м. Сторожинці, с. Михальчі Сторожинецького району, м. Хотині, м. Новоселиці, с. Топорівцях Новоселицького району.

Перегляди фестивальних фільмів пройдуть в Українському Народному Домі в Чернівцях, Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка, районних бібліотеках, Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича, на базі євроклубів м. Чернівці.

 «Фестиваль – неполітичний і некомерційний, а його головна мета – сприяти підвищенню рівня української кінодокументалістики, становленню в Україні відкритого діалогу про моральні проблеми суспільства, права людини, формуванню в суспільстві розуміння людської гідності як найвищої цінності, створенню фундаменту для демократичного майбутнього країни», – говорить один з організаторів фестивалю у Чернівецькій області Ігор Мосін.

 «Ефект від перегляду фільмів буде підсилюватися зустрічами з режисерами, діячами культури та митцями; тематичними дискусіями, обговореннями, диспутами та різноманітними правоосвітніми заходами» – зауважує активіст товариства «Український народний дім в Чернівцях» Дмитро Міцевич.

8 листопада, у день відкриття, демонструватиметься фільм білоруського режисера Андрія Кутила «Доволі! До Волі…».

Спеціальною подією стане показ фільму «Губін» та його обговорення за участі режисера Ігоря Чайки. Стрічка про непересічну особистість – Володимира Губіна з Вінниччини, який десятиліттями відстоює місцеву архітектурну пам’ятку. За законами логіки та українського рейдерства, землю в гарній місцині мали би давно відібрати та збудувати на ній готель для депутатів. Однак завдяки цьому філософу там все інакше.

Окремою сторінкою Мандрівного фестивалю є добірки фільмів молодих кінематографістів України. Для студентської аудиторії буде презентовано в клубі «Контакт» документальний кіноальманах «Поза Євро» – цей проект є результатом співпраці Української майстерні документального кіно, Міжнародної академії Dragon Forum, документалістів України та Польщі. Його ідею, напевно, можна визначити як спробу уособлення натовпу. Здатність побачити, виокремити людське обличчя з юрби, що здається безликою, згуртованою на спортивній, політичній чи будь-якій іншій основі. І розповісти про це.

Під час презентації кіноальманаху відбудеться представлення проекту «Українські. Молоді. Відверті» – некомерційного проекту в Україні, який має на меті підтримку і фестивальне просування сучасного молодого кіно. Ця подія може стати чудовим поштовхом для всіх, хто має бажання знімати власний продукт.

Для учнів шкіл м. Чернівці на базі євроклубів до міжнародного Дня толерантності буде представлено фільм «Ромська мрія» українського режисера Романа Бондарчука – це чотири історії про мешканців таборів Закарпаття. Дениса, Мирослава, Діану та Ренату вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями. Цикл «Ромська мрія» – це дослідження українськими документалістами проблем ромів Закарпатської області.

У рамках заходів Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA за сприяння кафедри кримінального права і криміналістики юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича відбудеться круглий стіл та показ документального фільму «Діти за ґратами» з обговоренням проблем чинної системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні та можливі шляхи їх вирішення.

 

 Ігор Мосін, 

 Євгенія Олійник.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023