У Кременчуці гостює проповідник «українського дзену»

У Кременчуці гостює проповідник «українського дзену»

07 листопада 2013

Реальний українець Володимир Губін став героєм документального фільму, захищаючи від рейдерського захоплення млин ХІХ ст. та організувавши масштабний культурний етно-рок фестиваль «Млиноманія» на Вінниччині. 

 5 листопада у центрі Кременчука, у приміщенні організації «Простір ідей» ул. Чапаєва, 36-Б) відбулася творча зустріч з українським режисером-документалістом Ігорем Чайкою, а також головним героєм його нового фільму "Губін" Володимиром Губіним. 

Непересічний мешканець Вінниччини Володимир Губін захищає від рейдерського захоплення млин 19 ст., проповідуючи своєрідний «український дзен» та організовуючи масштабний культурний етно-рок фестиваль «Млиноманія».  Володимир Губін – це реальний українець, який живе у селі Сокилець, за 80 кілометрів від Вінниці, на березі річки Південний Буг. До того, як повернутися на рідну землю, Губін устиг попрацювати електронником на теренах усього Радянського Союзу, а коли йому виповнилося 40, облишив усі принади міського життя, повернувся у село й побудував свій дім. Ось уже кілька десятиріч Володимир Губін відстоює пам'ятку архітектури –  стародавній млин, побудований ще графом Потоцьким. Млин працював до початку буремних дев'яностих, аж поки на ньому не сталося пожежі. Внутрішня дерев'яна обшивка споруди згоріла, проте саме склепіння, залізні «нутрощі» й величезні дерев'яні балки вціліли. Після пожежі на млині Губін вирішує відреставрувати будівлю, щоб створити там єдиний в Україні музей хліба, величезну кімнату-музичний інструмент і відновити роботу сусідньої ГЕС. Односельці підтримують цей проект і продають Володимиру свої земельні паї поблизу млина, які вони отримали після пожежі у дев'яностих.

Проте невдовзі з'ясовується, що є інші покупці, які планують замість древньої пам'ятки архітектури побудувати чотиризірковий готель на березі Південного Бугу. Правдами й неправдами селяни вдруге продають свої паї новим покупцям – ось тоді й починається справжня боротьба, яка триває й до сьогодні.  За словами режисера стрічки Ігоря Чайки, половина односельців ненавидить Губіна, тому що він намагається відвоювати захоплену рейдерами територію, а інша – боїться, тому що Володимир назвав себе алхіміком і почав займатися незвичною для них справою.  Губін приймає у себе вдома художників, музикантів і хенд-мейдерів з усієї України, влаштовує масштабний етно-рок фестиваль, створює нові музичні інструменти зі струн і каміння і фактично припиняє спілкуватися з односельцями.

«Дуже важливо навчитися сприймати світ "з чистого аркуша", відключати свої думки, залишати розум чистим – тоді до тебе починають приходити ідеї. Великі ідеї, навіть геніальні. Свого часу припинив спілкування із сусідами тільки тому, що вони постійно скаржаться, що у них все погано, заганяють себе в рамки, обговорюють, яка у нас влада чи те, про що пишуть у газетах чи показують по телевізору. Вони не хочуть бачити гарне. Потрібно вміти "відключатися"  від суспільства, не бути його коліщатком»,  запевняє сам Володимир.   

«Практичний вимір українського дзену», – так говорить про стиль життя Губіна і про фільм режисер стрічки Ігор Чайка, відомий своїми фільмами про свободу слова в Україні.  Показ фільму «Губін», який  розповідає історію незвичайної людини, проходить у «Просторі ідей» (Чапаєва, 36-Б) у рамках Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. У Кременчуці фестиваль відбудеться з 11 по 17 листопада: за ці дні кременчужани переглянуть понад 15 фільмів та анімацій, зможуть відвідати ніч кіно, «живу бібліотеку»  і форум-театр.

 

Джерело: http://www.telegraf.in.ua/topnews/10032883-v-kremenchug-priehal-rezhisser-dokumentalist-i-geroy-filma-gubin.html

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023