Тиждень права на Харківщині з документальним кіно

Тиждень права на Харківщині з документальним кіно

24 грудня 2013

У рамках Всеукраїнського тижня права у Харківській області демонструвалися фільми Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

 

Минулого тижня міжнародне співтовариство відзначало 65-річчя знаменної події в історії людської цивілізації – прийняття 10 грудня 1948 р. Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини.

 

Цим документом було покладено початок створенню системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, які лягли в основу й Конституції України. З прийняттям Декларації людство отримало надію на право кожного бути вільною людиною, жити у світі без насильства, дискримінації, бідності, воєн та екологічних катастроф.

 

Впродовж тижня права на Харківщині представники та волонтери Асоціації УМДПЛ взяли активну участь у проведенні та організації низки правоосвітніх заходів.

 

10 грудня 2013 р. у Чугуївському міському Будинку дитячої та юнацької творчості відбулося засідання Координаційного центру «Лідер». У його роботі взяли участь спеціалісти міського відділу освіти, куратори учнівських організацій самоврядування, члени міської ради старшокласників, голова Харківського обласного осередку Асоціації УМДПЛ, президент Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» і координатор Центру правової інформації та консультацій Чугуївської правозахисної групи Юрій Чумак.

 

Він розповів присутнім про історію ухвалення Загальної декларації прав людини, непересічне значення цього документа, відповів на запитання та організував показ фільму «Ромська мрія» та роликів ЮНІСЕФ про права дитини.

 

11 грудня в актовій залі загальноосвітньої школи № 8 міста Чугуєва відбувся загальноміський позакласний урок для старшокласників. Юрій Чумак та волонтер Асоціації УМДПЛ, голова Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов провели для школярів вікторину з правових питань. Переможцям вікторини вручили цікаві книжки – збірку віршів Василя Стуса, презентовану Харківською правозахисною групою, та навчальний посібник з правознавства, співавтором якого є Р. Лихачов.

 

Також Ю. Чумак виступив з інтерактивною лекцією на тему «Права та правоохоронці: як правильно спілкуватися з працівниками міліції?» і продемонстрував учням шкіл міста стрічку «Абетка» та одну з історій фільму «Ромська мрія», що представлені Фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA.

Усім школярам вручили правові пам’ятки, підготовлені Асоціацією УМДПЛ.

Навіть п’ятниця 13-те не зіпсувала зустріч на правову тематику, що відбулася зі старшокласниками загальноосвітньої школи №117 м. Харкова. Їм також запропонували для перегляду «Абетку» і роздали пам’ятки Асоціації УМДПЛ.

Слід зазначити, що всі ці заходи в освітніх закладах стали можливими завдяки активній участі та сприянню з боку Ігоря Кофмана – члена правління громадської організації «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

А 12 грудня Юрій Чумак виступив на навчаннях співробітників апарату виконавчого комітету Чугуївської міської ради. Його лекція була присвячена темі «Права людини – основа діяльності держави». Правозахисник роз’яснив працівникам міськвиконкому вертикальну природу прав людини (порушником яких завжди є держава та її агенти) та наголосив на великій відповідальності, що покладається вітчизняними та міжнародними правовими нормами на посадових осіб місцевого самоврядування, держслужбовців і правоохоронців.

Відтак присутні переглянули фільм «Мрія».

 

Також волонтери ЦППД «ДУМА» та Асоціації УМДПЛ провели аналогічні заходи для молоді й громадських активістів у містах Мерефа і Лозова Харківської області.

 

Незважаючи на те, що Всеукраїнський тиждень права закінчився, зустрічі й кінопокази документальних фільмів про права людини в рамках Мандрівного Docudays UA проходитимуть на Харківщині до кінця грудня.

 

Георгій Кобзар


20.12.2013

 

Асоціація УМДПЛ

 

http://umdpl.info/index.php?id=1387523700

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023