Чи потрібне сільській громаді документальне кіно?

Чи потрібне сільській громаді документальне кіно?

02 грудня 2013

Якщо міські мешканці звичні до різноманітних фестивалів, концертів та інших масових заходів, то селяни вже майже забули, як-то воно – збиратися громадою, святкувати чи відзначати якісь події.

 

Тож коли ми планували проведення 10 Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Компаніївському районі Кіровоградської області, то дуже хвилювалися. Чи прийдуть люди на покази документального кіно? Як сприйме громада серйозні фільми? Чи вдасться розговорити людей під час обговорення кінострічок?

Втім, наші хвилювання виявилися даремними. Незважаючи на те, що в будинках культури і центральній районній бібліотеці відсутнє опалення, на кожному кінопоказі були глядачі. Студенти й учні запитували, чому в їхніх навчальних закладах лише один день виділено для перегляду фільмів. А вчителі шкіл, які не ввійшли до плану цьогорічного фестивалю, телефонували і просили показати документальне кіно і в них. 

 

Уже наближається до завершення наш Мандрівний Docudays UA, і нам приємно визнавати, що він став справжньою подією у Компаніївському районі. Виявляється, люди сумують за тими часами, коли в кожному селі показували кіно, й обов’язково на початку сеансу перед художнім фільмом демонстрували документальний журнал. А після кіносеансу, йдучи додому, можна було обговорити побачене і погомоніти про життя із сусідами.

 

На жаль, у жодному селі Компаніївського району, зокрема і в райцентрі, немає ні технічного оснащення для показу кіно, ні опалення в будинках культури. Лише в деяких клубах дивом збереглися екрани. Про таке говорили компаніївці після перегляду альманаху «Відкритий доступ». А ще про те, що ми не лише можемо, а ми повинні відновити кінопокази на селі, хоча б заради наших дітей та онуків.

Учні Компаніївської ЗОШ І–ІІ ст. після перегляду фільму режисера Романа Бондарчука «Ромська мрія» обговорили зображені події та дійшли висновку, що кожна людина обов’язково повинна докладати чимало зусиль заради здійснення своєї мрії. А ще учні визнали, що ми повинні вчитися цінувати те, що в нас є. Адже для більшості дітей батьки створюють всі умови для інтелектуального, творчого розвитку. Та й вчителі цьому всіляко сприяють. А значить – кожен може стати успішною людиною.

 

29 листопада на засіданні круглого столу «Роль документального кіно про права людини у формуванні правової культури населення» з представниками громадськості, місцевих громадських організацій, органами державної влади та місцевого самоврядування, ЗМІ будуть підведені підсумки 10 Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Компаніївському районі та обговорені можливості організації кінопоказів у кожному населеному пункті району.

 

Олена Мірхайдарова, регіональний координатор Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023