«Обличчя свободи» відкрили Мандрівний у Чернівцях

«Обличчя свободи» відкрили Мандрівний у Чернівцях

25 листопада 2014

20 листопада у Чернівцях розпочався Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. У самих Чернівцях фестиваль вперше відбувся чотири роки тому. І ось уже другий рік поспіль у заходах фестивалю можуть взяти участь і мешканці інших міст і сіл Чернівецької області.

 

Фестиваль розпочався із відкриття виставки Ігоря Гайдая «Обличчя свободи. Євромайдан» у Чернівецькій обласній науковій універсальній бібліотеці ім. М. Івасюка. На прес-конференції з нагоди відкриття автор виставки розповів про історію створення портретних фотографій учасників та учасниць Євромайдану, а також поділився планами видати цю підбірку у майбутньому у форматі фотоальбому. Після відкриття виставки Ігор Гайдай провів також для місцевих фотографів майстер-клас із планування та втілення авторських фотопроектів. Після завершення самого майстер-класу шанувальниці та шанувальники творчості знаного фотографа продовжили спілкування з ним у неформальній обстановці в одній із численних кав’ярень у центрі міста, обговорюючи питання фотомистецтва, ситуацію в Україні та громадянську позицію.

 

У Чернівецькій області Мандрівний фестиваль орієнтується переважно на учнівську та студентську молодь. Саме для цієї демографічної групи документальне кіно має найбільший потенціал стати ефективним інструментом навчання про права людини. Така цільова аудиторія обумовлює вибір фільмів для показів. Адже, на думку організаторів, стрічки, які будуть цікавими та зрозумілими для молодших глядачів, обов'язково привернуть увагу і старшого покоління.

 

Цьогоріч відвідувачі фестивалю зможуть переглянути 9 фільмів. Для першого показу, який відбувся у річницю початку Євромайдану, 21 листопада, організатори обрали вже відому стрічку-калейдоскоп від низки режисерів «Євромайдан. Чорновий монтаж» (Україна, 2014). Не випадково місцем показу визначили факультет історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького Національного Університету імені Юрія Федьковича – адже саме тут розпочався минулого року Євромайдан у Чернівцях.

 

На закриття Мандрівного фестивалю заплановано демонстацію фільму, який отримав головний приз Docudays UA у Києві в березні цього року – «Останній лімузин» (Дарья Хльосткіна, Росія, 2014). Окрім того, глядачі у Чернівцях та області матимуть змогу переглянути документальні стрічки з Литви, Польщі, Великобританії. Під час фестивалю відбудеться також низка правозахисних та правоосвітніх заходів. Зокрема, мешканці міста Хотин матимуть нагоду поспілкуватися із переселенцями з Криму, а для вихованців Оршівського дитячого будинку буде проведено інформаційний урок про протидію торгівлі людьми.

 

Також у рамках фестивалю відбулася майстерня для журналістів та блогерів про написання рецензій на документальне кіно про права людини. Розвиток та популяризація цього жанру не лише сприятиме розвиткові кінокультури в Україні, а й додатково поширюватиме знання про права людини. Під час фестивалю в Чернівецькому регіоні проходитиме конкурс рецензій на стрічки, переможці якого отримають символічні нагороди від Docudays UA.

 

Надія Чушак,

координатор правоосвітніх і правозахисних програм Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

 

Фото: Дмитро Міцевич

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023