Відбулась прес-конференція Мандрівного Docudays UA у Дніпропетровську

Відбулась прес-конференція Мандрівного Docudays UA у Дніпропетровську

25 жовтня 2014

22 жовтня у медіа-центрі «ДНІПРО ПОСТ» відбулась прес-конференція Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Вже традиційно він запрошує переглянути кращу світову документалістику. У цьогорічній програмі більше 30 кращих фільмів 2012-2013 років, які були показані у Києві у Будинку кіно з 20 по 27 березня 2014 року.


«Ідея створити цей фестиваль виникла вже достатньо давно. Він існує 11 років. Перший відбувся в 2003 році в Києві. Кіно — це дуже ефективний спосіб популяризації знань про права людини. Коли ми дивимось документальне кіно про права людини, це може дати звичайним людям та фахівцям гарне розуміння, що таке права людини, як їх захищати і які для цього існують інструменти. Спираючись саме на такі принципи, вже 11 років в Україні проходить цей фестиваль. З самого початку організатори наголошували на тому, що він має проходити не тільки в Києві, але й в інших регіонах України. На сьогоднішній день у фестивалю 47 партнерів в різних регіонах країни і в цьому році він відвідає 200 населених пунктів в 22 областях України, починаючи з великих міст та закінчуючи селами. Docudays UA є неполітичним і некомерційним. Вхід на всі заходи фестивалю вільний. Це достатньо популярний захід. Наприклад, в цьому році в Києві його відвідало більше 38 тисяч людей», - зазначила координатор правозахисних заходів Docudays UA Надія Чушак.

 

Дніпропетровська обласна молодіжна громадська організація «МІКС» працює з Мандрівним Docudays UA вже другий рік. «Одним з напрямків роботи нашої організації є неформальна освіта молоді, тому ми зацікавлені в тому, щоби молодь більше дізнавалась про права людини, піднімала свій освітній рівень та була більш активною, - розказала голова цієї організації Катерина Зезюліна, - Фільми є надзвичайно гарним приводом для того, щоб зібратися та поговорити. Чому саме документальні фільми? Тому що вони є безпосереднім джерелом інформації. Немає сценарію, нічого вигаданого та надуманого: тільки те, що є в реальному житті. Фільми допомагають нам більше дізнатись про нашу країну, про інші країни, про реалії навколо нас. Фільм є гарним методичним засобом сприйняття інформації про права людини. Кожен наш захід супроводжується вправами на те, щоб узнати більше про права людини, підвищити рівень власного розуміння та сприйняття, де саме наші права порушуються і що робити в таких випадках. Ми запрошуємо усіх мешканців Дніпропетровська відвідати наші покази протягом жовтня-грудня».

 

Протягом цього часу організатори покажуть 10 картин. Вони будуть продемонстровані не тільки в Дніпропетровську, але і в Дніпродзержинську, Орджонікідзе, Томаківці та Павлограді. Сеанси відбуватимуться на базі бібліотек та учбових закладів, що дозволить молоді взяти участь в перегляді. Після показів плануються правоосвітні заходи – обговорення та вправи, які дозволяють краще розуміти тему прав людини.

За словами Манейло Анастасії, фахівця Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки,  родзинкою кінофестивалю в Дніпропетровську буде «Ніч документального кіно». «В нашій бібліотеці це вперше, вперше ми будемо відкриті до опівночі. Темою цього заходу стануть події на Майдані, - пояснила вона. - Напередодні річниці розгону студентського Майдану одним з фільмів, які ми покажемо, стане «Євромайдан. Чорновий монтаж». Це знаковий фільм, в ньому показана хроніка подій на Майдані від самого початку до розв’язки». Подія проходитиме 28 листопада о 20.00 за адресою вул. Юрія Савченко, 10.

 

Відео-запис прес-конференції тут

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023