Мандрівний в Івано-Франківську розпочався з показу у слідчому ізоляторі

Мандрівний в Івано-Франківську розпочався з показу у слідчому ізоляторі

05 листопада 2014

Відомий міжнародний кінофестиваль про права людини Docudays UA, який торік став скандальною подією в Івано-Франківську, знову завітав до міста.


Нагадаємо: минулої осені сім’я Віктора Януковича всіляко намагалася зірвати подію. І в одному з івано-франківських кінотеатрів, де був запланований показ стрічок, «несподівано» вимкнули світло, а приміщення «Просвіти», куди оперативно перенесли захід, начебто замінували.

 

Традиційно фестиваль проводиться з 2003 року в останній тиждень березня у Києві. А після завершення презентує найкращі фільми в регіонах України у рамках Мандрівного фестивалю.

 

Цього разу першими в Івано-Франківську фільм з програми Мандрівного переглянули засуджені. Документальний фільм про життя в жіночій тюрмі Ізраїля «Ув’язнені» (на фото - кадр з фільму) показали в неділю, 2 листопада, в Івано-Франківському слідчому ізоляторі.

 

Реакція глядачів була різною. Хоч здебільшого враження позитивні, траплялись і негативні відгуки, які ґрунтувалися на недоцільності інформування про значно вищий рівень утримання в ізраїльських тюрмах і життя в країні загалом. Мовляв, це може дратувати деяких засуджених.

 

Однак, як пояснила регіональний координатор Мандрівного Docudays UA в Івано-Франківську, голова ГО «Молода Просвіта» Євгенія Бардяк, саме такі стрічки дають можливість дізнатися всім верствам населення про належне дотримання їхніх прав за будь-яких умов.

 

А з 12 по 14 листопада включно на 5-му поверсі книгарні «Є» всі охочі іванофранківці теж зможуть переглянути фільми Мандрівного кінофестивалю. Як наголошує Євгенія Бардяк, цих стрічок не знайдеш в Інтернеті, прокаті чи продажі. Тож містянам запропонують переглянути найкращі роботи, які цьогоріч стали фаворитами публіки у Києві.

 

Серед них – «Путінські ігри» (викривальна історія про корупційні схеми та розкрадання мільярдів під час підготовки до Зимової олімпіади-2014), «Хворісукалюди» (триптих про безпритульних наркозалежних; до речі, австрійський сценарист Міхаель Главоггер відразу сказав режисеру стрічки Юрію Речинському: «Люди зненавидять тебе за цей фільм. Люто»), «Євромайдан. Чорновий монтаж» (альманах трьох місяців революції, що поєднав роботи багатьох молодих українських режисерів, які знімали події на Майдані) та інші.

 

Цікаво, що цьогорічною родзинкою фестивалю стане проект «Жива бібліотека», який проводиться в рамках Мандрівного в Івано-Франківську. Основна ідея «Живої бібліотеки» у тому, що замість книг тут виступатимуть люди. У кожного – своя особлива історія, незвичайна професія чи унікальне захоплення, яким можна поділитися з іншими. Правила прості: відвідувач, який захоче прочитати «живу книгу», реєструється, обирає із запропонованого каталогу ту, що найбільше зацікавила, і спілкується з нею протягом певного визначеного часу.

 

Вегетаріанець, колишні наркоман і в’язень, медсестра хоспісу, росіянин, який розмовляє українською, учасник АТО, журналіст, йог, багатодітна мати, вихованець інтернату, мусульманин, циган, актор – ці та інші «книги» уже зараз розшукуються в Івано-Франківську для участі в проекті.

 

За матеріалами http://gk-press.if.ua

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023