Кіно і бесіди в Луганській області

Кіно і бесіди в Луганській області

30 грудня 2014

Незважаючи на труднощі, Мандрівний Docudays UA знову відбувся у Луганській області. На жаль, контакти та домовленості, які місцеві партнери фестивалю напрацювали за чотири минулі роки, були втрачені. Хтось поїхав у зону АТО, деякі спільноти після евакуації з Луганська ще не нормалізували свою роботу, партнерські громадські організації переключилися на допомогу переселенцям та військовослужбовцям. У когось взагалі трапилася «вата головного мозку». Тож у таких умовах фестиваль створювався, так би мовити, на колінцях.

 

У перший день, 26 грудня, перегляд і обговорення відбулося у Центрі соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді міста Рубіжне серед психологів та соціальних працівників навчальних закладів міста. Захід проходив у незвичайному для цього регіону форматі діалогів під керівництвом експерта - Наталії Романь. Вона є сертифікованим медіатором (посередником у вирішенні конфліктів) та учасником ініціативної групи проекту «Діалоги Україна-Росія».

 

Аудиторії була запропонована короткометражна стрічка Джона Блуена «Кіноплівка». Попри те, що сюжет не стосувався актуальних проблем сьогодення, обговорення видалося напрочуд продуктивним. Під час бесіди учасники дійшли висновку, що мешканці регіону перебувають у стані посттравматичного стресового розладу і перегляд та обговорення фільмів може стати однією з ефективних форм роботи з такою категорією людей. Тож було вирішено організувати робочу групу для створення методичних рекомендацій для шкільних психологів.

 

Наступного дня, 27 грудня, фестиваль переїхав у Сєверодонецьк. В актовій залі школи №14 зустрілися активісти ГО «Відродження Сходу» і психологи Сєверодонецького центру соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді. Цього разу після перегляду фільму «Кіноплівка» жвавої дискусії не вийшло. На пропозицію створити Кризовий центр і використовувати документальне кіно для правової освіти працівники бюджетних установ відреагували мляво, пояснюючи це інертністю міністерства освіти і своєю залежністю від державної системи.

 

Учасники зустрічі також переглянули канадській фільм «Таксі для двох» режисера режисера Дена Попа. Назва стрічки надихнула на розмову про наболіле. Місцеві активісти та громадські організації, як ніхто інший, наразі відчули неготовність державних органів влади оперативно реагувати на сьогоднішні потреби. Єдиний вихід із ситуації, на думку присутніх, це об’єднання та інтеграція активістів і держави. Саме їхня спільна діяльність може привести до надзвичайно позитивних зрушень у країні. З вірою у продуктивний діалог громадських організацій і державних структур та можливість зустрітися у 2015 році партнери Мандрівного Docudays UA завершили захід у Луганській області.

 

Олексій Біда, партнер Мандрівного у Луганській області

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023