«Дивитися в живі очі – велика радість»: Мандрівний Docudays UA на Волині завершився

«Дивитися в живі очі – велика радість»: Мандрівний Docudays UA на Волині завершився

15 грудня 2014

Днями завершився Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DocudaysUA, який тривав у Луцьку та Волинській області з 24 листопада до 10 грудня. Останнім фільмом, який подивилися лучани, стала стрічка «Путінські ігри» – про корупцію в Росії.

Про те, як пройшов фестиваль та що вдалося, а що ні, Інформаційне агентство Волинські новини розпитало в координатора фестивалю на Волині Богдани Стельмах.

Вона каже, що команді, яка організовувала заходи в рамках фестивалю, вдалося навіть більше, ніж вона планувала. Вже коли була сформована програма, телефонували з навчальних закладів і запитували, чи ще можна показати фільми. Телефонували навіть уже під час самого фестивалю, почувши про нього від колег або знайомих.

Окрім того, цього року фестиваль побував і в закладах пенітенціарної системи, а також уперше – у школах і коледжах інших міст області. У Володимирі-Волинському на фільми про Євромайдан і волонтерську допомогу для учасників АТО зібралася громада міста.

Водночас Богдана зізнається, що хотілося б, аби на відкритих показах було більше глядачів. Однак зрозуміло, що документальне кіно – це не розважальне мистецтво, не голлівудський екшен і не відпочинок. Документальне кіно – це коли треба думати, аналізувати, робити висновки. Саме тому, організовуючи фестиваль, команда Docudays UA не ставила собі за мету збирати повні зали глядачів – головне, аби прийшли ті, кому цікаво. І що важливо, – з року в рік фестиваль збирає все більше глядачів та залучає до себе партнерів – цьогоріч їх уже 20.

Координатор називає і низку інших причин, чому лучани були не надто активними. Одна з них – відсутність єдиного місця для показів фестивальних фільмів, куди би глядачі могли прийти в післяробочий час (наприклад, на 19-ту). Інша причина – скорочений навчальний рік, а отже, багато молоді не мало змоги відвідати фестиваль через зміщення сесійного періоду. Проте фестиваль приходив до них в аудиторії – саме в той час, коли їм було найзручніше виділити годину-другу для перегляду й обговорення проблематики фільмів.

Наразі команда може лише тішитися з того, що фестиваль розвивається. Оскільки його основною специфікою є обговорення порушуваної проблематики, то молодь вчиться бачити і розуміти документальні фільми, розуміти життєві і суспільні процеси, адекватно реагувати на них, вчиться думати і сприймати. А дивитися в живі очі – велика радість.

Зазначимо, що загалом на Волині у рамках цьогорічного Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA відбулося більше 70 показів із глядацькою аудиторією від 10 до 150 осіб.

 

Джерело: volynnews.com
20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023