В Івано-Франківську дивилися кіно про Африку та читали «живі» книжки

В Івано-Франківську дивилися кіно про Африку та читали «живі» книжки

23 листопада 2015

Завершилися відкриті покази Мандрівного Docudays UA в Івано-Франківську, які традиційно організовує громадська організація «Молода Просвіта». Крім фільмів про Україну, було переглянуто дві стрічки про далекі держави Африки – Ліберію та Південну Африку. На обговорення завітали представники африканської громади, які зараз навчаються у місцевому вузі. Вони розповіли про ситуацію вдома на сьогоднішній день. Зокрема, гості показів дізналися, що в Ліберії після зміни влади та розслідувань міжнародних журналістів, значно покращилися умови праці на каучуковій плантації Firestone, про яку розповідалося у фільмі «Нотатки з Ліберії».

 


 

Хлопці були дуже приємно здивовані, що в Україні цікавляться життям та дотриманням прав людини в їхній країні. Бен Грант зазначив: «Не думав, що матиму нагоду розповідати про свою країну в перший рік мого навчання в Україні. Я й не знав, що багато українців доволі зацікавлені тим, що коїться за межами Європи».


«Важливо більше дізнаватися про культуру і традиції іноземців, які тимчасово проживають поруч з нами. Це дозволяє руйнувати існуючі стереотипи та підвищує рівень толерантності у ставленні один до одного, - говорить Євгенія Бардяк, регіональний координатор заходу. – Адже, як виявляється, в Івано-Франківську доволі часто трапляються спроби побиття та словесні образи африканських студентів, через що вони ходять групами, або їздять на таксі, і майже не відвідують публічні заклади».

 



22 листопада Мандрівний Docudays UA також запросив іванофранківців до участі у «Живій бібліотеці», проекті, що покликаний подолати упередження щодо представників тих чи інших соціальних груп. Цього разу серед «книжок» були: мати п’яти дітей, переселенка з Донбасу, працівник в’язниці, волонтер, еко-практик, друг для тварин, сільський голова. Кожен з них мав свою нестандартну історію та погляди, якими ділився з іншими. На заході було так багато охочих до читання, що іноді не вистачало відведених півгодини, аби отримати відповіді на усі запитання. «Я вперше відвідала «Живу бібліотеку». Це дуже цікаво і повчально, - поділилася своїми враженнями «читачка» Анжеліка Яровата‪, - Можна почути стільки нового від людей, які обізнані в різних темах!»


Своїми думками ділилися і самі «книжки». Переселенка з Донбасу, чий батько загинув, захищаючи свій край від окупантів, Олеся Архипова зізналася: «Я люблю франківчан якоюсь особливою любов'ю. Не можу навіть це пояснити. Спілкуючись, набираюсь від них сил і натхнення, віри, що все буде добре. Цікаві люди, приємні знайомства, круті враження».

 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023