Як подивитися кіно, коли немає електропостачання?

Як подивитися кіно, коли немає електропостачання?

26 листопада 2015

«Взаємодія», громадська організація, що координує Мандрівний Docudays UA у Компаніївському районі, продовжує розповідати про свої подорожі селами та містечками Кіровоградської області.

 

25 листопда розпочався для нас дуже рано. У Компаніївській загальноосвітній школі ми показували дітям фільм «Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу» режисерки Ельси  ван Дріль.  Після завершення стрічки юні глядачі відзначили, що несправедливо висвітлювати тільки позитивні сторони будь-якої події. «Ми маємо право знати правду, ми маємо право грати на спеціально оснащених майданчиках, а не на залізничних коліях», - підсумували учні.

 

 

Потім, завантаживши апаратуру,  ми  вирушили в найдавніше село Компаніївського району – Коротяк, яке засновано наприкінці ХVІІ ст. На в’їзді нас зустріла старовинна будівля – церква, яка потребує реставрації. Та навіть у занедбаному вигляді вона не втратила своєї величі, тож ми не втрималися і зробили кілька знімків. До нас підійшла місцева мешканка і розповіла: «Цей храм збудовано на початку ХVІІІ ст., і хоча він напівзруйнований,  тут на свята компаніївський священик править службу і останнім часом організував ремонт покрівлі і встановлення кількох вікон. Усі кандидати у депутати перед кожними виборами обіцяють відремонтувати церкву, та ми вже звикли, що це пусті обіцянки».

 

 

Місцем показу фільму у Коротяку була сільська бібліотека, що знаходиться у приміщенні колишньої школи, яку закрили кілька років тому. Ми звикли до того, що приміщення в сільських бібліотеках на обігріваються, але в Коротяку був особливий випадок – там не лише відсутнє опалення, а й, як з’ясувалося, немає електропостачання. До найближчої «розетки» дуже далеко (за кілька осель, нашого подовжувача на 50 м на вистачає. А фільм показати глядачу необхідно. Довелось робити показ із ноутбука. Через те, що колонки неможливо було ввімкнути, та й температура у приміщенні була нижчою, ніж на вулиці, ми внесли зміни у програму.  Планували показати кінофільм «Разом» (Росія, режисер Дєніс Шабаєв), а показали «Габріель повідомляє з чемпіонату світу». Хоча глядачів було небагато, серед них був юнак, який мріє стати режисером. Після перегляду фільму він довго розпитував нас про фестиваль і заявив, що неодмінно зніме фільм про рідне село і відправить на Docudays UA. А ще глядачі говорили, що це незвично, коли документальні фільми цікавіші за художні, що такі діти як Габріель надзвичайно надихають. І саме під час обговорення люди вирішили, що слід продовжувати боротися з місцевою владою, аби та відбудувала церкву, колодязі в селі, а також організувала у приміщенні колишньої школи дитячий садок.

 

 

Потім мав бути показ анімаційного ізраїльського фільму «Зламані гілки» Аяли Шарот в Червонослобідській бібліотеці, та глядачів прийшло стільки (переважно діти), що приміщення сільської бібліотеки не змогло їх усіх вмістити. Довелося провести показ у школі, розташованій поряд з бібліотекою. Під час обговорення діти відзначили, що треба цінувати близьких людей, адже ми можемо втратити їх в будь-який момент. А ще пригадали, що життя людини є найвищою цінність, що кожен має право на життя.

 

 

Завершився день в Компаніївській центральній районній бібліотеці показом фільму голландського режисера Сюзанне Опсталь «Ніде». Глядачі вирішили, що герої фільму є егоїстами, яких цікавлять тільки власні інтереси, вони не думають про людей, котрі їх люблять. Фільм сподобався, бо він спонукає замислитися над власним життям.

 

 

Олена Мірхайдарова

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023