Рівненщина почала Мандрівний з «Пост Майдану»

Рівненщина почала Мандрівний з «Пост Майдану»

25 листопада 2015

Учора стартував Мандрівний Docudays UA на Рівненщині. Його відкриття і перший показ відбулися у конференц-залі готелю «Мир» у Рівному.

 

Регіональним організатором фестивалю, який уже втретє проводитиметься на Рівненщині, є РОГО «Комітет виборців України». В 2014 році в рамках фестивалю в області було організовано і проведено 19 показів. Крім Рівного, фільми про права людини мали змогу побачити в двох районних центрах і п'ятьох селах Рівненщини.

 

Як розповів директор РОГО КВУ Олексій Горецький, загалом у період з 24 листопада по 12 грудня в рамках фестивалю на Рівненщині планується провести не менше 14 показів та обговорень фільмів у вищих навчальних закладах, коледжах, школах, бібліотеках. А завдяки співпраці з управлінням Державної пенітенціарної служби заплановані кінопокази для затриманих і засуджених осіб у пенітенціарних установах Рівненської області. Крім того, на початку грудня проводитимуться відкриті покази для всіх бажаючих у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці.

 

Заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби в Рівненській області Юрій Омельчук підкреслив особливу важливість фестивалю для затриманих і засуджених осіб у пенітенціарних установах. Адже перегляди таких фільмів з їх обговореннями є однією з форм перевиховання цієї категорії людей. У цьому аспекті В’ячеслав Свірець, регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, пригадав показовий випадок, який трапився під час минулорічного фестивалю в Городищенській виправній колонії. Тоді після перегляду фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж» деякі в’язні цієї колонії навіть просили посприяти їм на законодавчому рівні, щоб вони мали можливість внести свій вклад у захист нашої держави від агресора та воювати в зоні АТО.

 

Одразу після прес-конференції відбувся перший відкритий показ у рамках цьогорічного фестивалю. Присутні переглянули кінострічку «Пост Майдан». Серед інших фільмів, котрі планується показувати на Рівненщині цього року, «Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу», «Цап за голос», «Точка відліку», «Нульовий вплив», «Медик іде останньою» та інші.

 

Загалом у рамках Мандрівного фестивалю цього року демонструватимуться 40 документальних фільмів на тему прав людини від Docudays UА. Їх побачать мешканці більш ніж 200 міст, містечок і селищ 23 регіонів України.

 

Мандрівний Docudays UА є традиційним продовженням Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UА, який цьогоріч відбувся в Києві з 20 по 27 березня. Організатори влаштовують тематичні дискусії та обговорення для того, щоб перегляд фільму спонукав аналізувати порушену в ньому проблему та шукати оптимальні шляхи її вирішення на локальному та державному рівнях.

 

Джерело: cvu.com.ua

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023