На Рівненщині «повідомляють про чемпіонат світу»

На Рівненщині «повідомляють про чемпіонат світу»

05 грудня 2015

Днями Мандрівний Docudays UA завітав до п'яти шкіл у Рівненській області: Пісківської ЗОШ Костопільського району, Костопільської ЗОШ №2, Повчанської і Тараканівської ЗОШ Дубенського району та Рівненського економіко-правового ліцею. Учні цих навчальних закладів мали змогу на вибір побачити два фільми: «Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу» Ельси Ван Дріль і «Цап за голос» Єруна Ван Велзена.


У першій стрічці розповідається про бразильського підлітка Ґабріеля Матоса. Він, бачачи соціальну та економічну несправедливість, яка була в його рідному місті під час підготовки та проведення Чемпіонату світу з футболу 2014 року, своєю активною життєвою позицією і діяльністю намагався захистити свої права і права всіх мешканців громади. Зокрема, завдяки проведеним ним та його однодумцями заходам вдалося зберегти частину будинків від знесення. Після перегляду цієї стрічки учні висловлювали свої думки про те, що не можна терпіти несправедливість у житті, слід боротися проти неї, відстоювати свої права, не чекаючи на те, що хтось інший вирішить все за них.

 

 

Фільм «Цап за голос» розповідає про перипетії виборів учнівського президента однієї зі шкіл у Кенії. Незважаючи на те, що це лише шкільні вибори, в стрічці учні як майбутні виборці мали можливість побачити всі основні етапи сучасного виборчого процесу: офіційне оголошення початку виборів, висування кандидатів, робота виборчих штабів, пошук коштів на передвиборну кампанію, агітація, підкуп виборців, день голосування й оголошення результатів. Школярі дійшли висновку, що підкуп виборців не завжди є дієвим способом перемоги на виборах. Більше шансів перемогти має той кандидат, який уже є успішним у суспільстві та вміє креативно і різносторонньо переконувати голосувати за саме нього.

 

 

Крім того, покази Мандрівного вжк відбулися у чотирьох пенітенціарних установах Рівненщини. Кінострічки «Медик іде останньою» та «Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу» подивилися ув’язнені Дубенської виховної колонії для неповнолітніх. Як розповіли працівники установи, наразі в колонії перебуває досить талановитий засуджений з Криму, який у період відбування покарання сам створює відеоролики. Ця справа йому дуже подобається і після виходу на волю він планує зайнятися нею більш професійно.

 

 

Вже доросліша аудиторія в Городоцькому виправному центрі переглядала фільм «Пост Майдан». Цю ж стрічку наступного дня дивилися засуджені Городищенської виправної та Катеринівської виховної колоній. До слова, в Городищі після перегляду фільму деякі в’язні знову висловили своє бажання і готовність «спокутувати свою вину кров’ю», захищаючи державу від агресора та воювати в зоні АТО. Якби законодавство давало їм таку можливість. Минулого року вони про це заговорили, переглянувши в рамках фестивалю фільм «Євромайдан. Чорновий монтаж».

 

Після кожного з показів засуджені дискутували з регіональним координатором із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Вячеславом Свірцем про права людини, відображені у фільмах проблеми і загалом висловлювали своє ставлення до нинішніх подій у нашій державі.

 

Вже з наступного тижня – 7, 8, 9 і 12 грудня – проводитимуться відкриті покази для всіх бажаючих у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці. 


Нагадаємо, що ХІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA розпочався на Рівненщині 24 листопада і триватиме до 12 грудня 2015 року. В його рамках планується провести не менше 14 показів та обговорень фільмів у вищих навчальних закладах, коледжах, школах, бібліотеках області. 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023