Ужгород: кіно, дискусії та флешмоб

Ужгород: кіно, дискусії та флешмоб

21 жовтня 2015

12-й Мандрівний Docudays UA розпочався в Ужгороді 16 жовтня і зібрав не тільки давніх, але й нових шанувальників. Перегляд стрічки «Звідки з'являється пил і куди зникають гроші» естонських режисерів Тійт Оясоо та Ене-Лііс Семпер продовжився тривалою резонансною дискусією за участі правозахисника Максима Буткевича, політолога Катерини Ірхи та психолога Катерини Балеги. Глядачі, які щодня чинять спротив передвиборній агітації, відзначили цей фільм особливо актуальним. У ньому йдеться про естонський театр NO99, який у березні 2010 року оголосив, що за два місяці створить нову успішну й популярну партію, використовуючи всі прийоми, котрі застосовують у політиці та зв’язках із громадськістю. Разом з авторами фільму глядачі мають змогу зазирнути за лаштунки політичного театру та дізнатися, як політики маніпулюють виборцями.

 

 

Враження від перегляду другого фільму фестивалю – «Ефект Доміно», був підсилений коментарями фотографа-документаліста Олександра Глядєлова та правозахисника Максима Буткевича. Безцінний досвід людей, які знають Абхазію зсередини, допоміг розкрити глибину кінострічки.

 

 

Олександр Глядєлов часто їздив туди у гірські походи. Змальовуючи яскравість краю, він із сумом розповів про те, що бачив після війни і під час своїх візитів із гуманітарною місією «Медики без кордонів». Максим, який перебував в Абхазії саме в період конфлікту з Грузією в 2008 році, поділився своїм журналістським досвідом про вплив пропаганди з боку російських ЗМІ. Він засвідчив, що коли брав коментарі від перехожих, таксистів чи політиків, вони повністю відповідали фразами, почутими з телеекранів російських пропагандистських каналів. 

 

 

Під час всіх показів Мандрівного фестивалю Docudays UA в Ужгороді ми говоримо про кримських заручників і Комітет Солідарності з кримськими заручниками. Глядачі долучилися до написання поштівок Олегу Сєнцову, Олександру Кольченко та Геннадію Афанасьєву, а також до флешмобу з плакатом #‎freeafanasiev #‎freesentsov #‎freekolchenko

 

 

Крім того, фільми Мандрівного демонструються в Ужгородському національному університеті. 19 жовтня понад 200 глядачів, серед яких студенти Природничо-гуманітарного коледжу УжНУ, викладачі та жителі міста, переглянули два фільми.  Фаворитом аудиторії стала стрічка «Медик іде останньою» Світлани Шимко – історія лікарки-волонтерки Тані, яка була на передовій впродовж найкривавіших днів Майдану. Після припинення вогню вона лишилася в Києві лікувати поранених. Студенти також подивилися та обговорили фільм «Місце, що ми звемо домом», у якому молоді данські режисерки  Тора Лоренцен та Сибілла Марі Туксен крізь поетичні прийом показали, як це – коли твоя країна поринає у нескінченне протистояння. 

 

 

Покази та різні правозахисні заходи в Ужгороді триватимуть до 5 листопада. 

 

Фото: Валентин Клепаков

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023