Чеський режисер зірвав овації у Запоріжжі

Чеський режисер зірвав овації у Запоріжжі

26 листопада 2015

Найгучнішою подією в межах Мандрівного Docudays UA у Запоріжжі став приїзд чеського документаліста Їржі Стейскала. Переможець конкурсної програми ХІІ Міжнародного Docudays UA особисто відкрив серію запорізьких показів Мандрівного. Його стрічка «Яма» зачепила глядачів настільки, що після перегляду фільму вони аплодували режисерові стоячи.


Їржі Стейскал народився в Чехії, здобув магістерський ступінь із кінорежисури в Балтійській школі кіно та медіа у Таллінні, а свій перший повнометражний фільм відзняв про Україну. «Яма» – це кінопортрет однієї незвичайної і навіть надзвичайної київської родини, яка намагається врятувати свій будинок та подвір’я від щільної забудови багатоповерхівками. Втілена спочатку в короткому метрі, ця історія стала одним із найуспішніших за кордоном чеських документальних фільмів 2011 року. Стрічка здобула низку нагород на міжнародних фестивалях, зацікавила продюсерів і зрештою переросла в півторагодинне кіно, відзначене призом глядацьких симпатій на XII Міжнародному Docudays UA навесні цього року. 

 

XII Мандрівний Docudays UA стартував у Запоріжжі 15 листопада – в день виборів. І це є дещо символічним і водночас симптоматичним. На фоні низької активності місцевих виборців дискусія про права людини, про небайдужість і відповідальність у сучасному суспільстві, набула особливої гостроти.

 

 

Після сеансу глядачі відзначили, що дивились фільм «на одному диханні». Звичайно, найбільшу зацікавленість у них викликала постать головної героїні фільму – Наталії Юрченко. «Наталія – багатодітна мати, жінка з найсильнішим материнським інстинктом. Уже на початку фільму вона розставила пріоритети свого життя: головне щастя для неї – це її діти. Саме тому вона не просто не хоче змінювати звичний спосіб життя, не хоче переїздити у чотирикімнатну квартиру… та їхати з Києва, вона з усіх сил (надзвичайних, варто сказати) бореться за затвердження офіційного статусу цих 70 соток для своєї великої родини… А ще подумалось про те, що люди мають право жити так, як вони зважають за найкраще для себе. І необов’язково бути такими, як інші, нехай і ті, хто живуть поруч у сусідніх багатоповерхівках», – ділиться враженнями постійна відвідувачка кіноклубу «Сходження» Людмила Геккієва.

 

 

Фільм Їржі Стейскала нагадав глядачам про місцеві проблеми. Адже своєрідні «ями» існують і в Запоріжжі. Так, уже протягом двадцяти років міська влада обіцяє знести старі, напівзруйновані будинки, розташовані недалеко від центрального проспекту, а людей переселити в сучасні багатоповерхівки. «На обговоренні були думки і проти таких «ям»… Чому в Запоріжжі не знесуть старі халупки на вулиці Грязнова, наприклад? Але ж дозвольте! Там живуть люди! А в хмарочосі, що звели за цирком, не живе ніхто… Так заселіть туди біженців з Донбасу! Нехай усі отримають прекрасний, казковий притулок…» – висловлюється з цього приводу глядачка Ольга.

 

 

Не залишились байдужими запоріжці і до особистості режисера. Глядачі особливо цікавились причинами, що мотивували Їржі Стейскала взятись за українську тему, його відносинами з родиною Юрченків, подальшою долею героїв, а також тим, чи могла б схожа історія статися на Батьківщині документаліста – в Чехії.

 

 

Мандрівний Docudays UA проводиться в Запоріжжі вже восьмий рік. Постійним партнером фестивалю в місті є кіноклуб «Сходження». За цей час запорізький Docudays UA виріс з одноденного показу до цілого кінотуру в межах міста й області. Так, цього разу «мандрівні» сеанси відбулися на семи різних локаціях лише в обласному центрі – це найбільші місцеві виші та бібліотеки. Загалом за тиждень глядачі побачили дванадцять стрічок, відзнятих документалістами в Чехії, Бельгії, Нідерландах, Угорщині, Польщі, Росії, Німеччині, США.

 

Інна Стащук, кіноклуб «Сходження»

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023