Подорожні нотатки Мандрівного на Кіровоградщині

Подорожні нотатки Мандрівного на Кіровоградщині

14 листопада 2016

Десятого листопада на Кіровоградщині відкрився ХІІІ Мандрівний Docudays UA. Громадська організація «Взаємодія» розповідає про свої перші подорожі Компаніївським районом.

 

Стартував фестиваль з показу стрічки «Заробітчанський шлях» у Компаніївському районному будинку культури. Фільм режисерки Олени Федюк слідує за ходою чи не єдиної у світі заробітчанської прощі – 10-денного пішого паломництва із Самбора до Зарваниці, присвяченого й організованого українськими трудовими мігрантами та їхніми сім'ями. Стрічка одразу викликала палку дискусію в глядачів. Одні доводили, що можна поступитися на якийсь час своєю гідністю заради високих заробітків та гідних умов життя за кордоном. А інші стверджували, що потрібно розбудовувати свою державу, домагатися дотримання прав людини та гідних умов життя у своїй країні.

 

 

11 листопада фестиваль помандрував далі. І перші покази відбулися в Компаніївській центральній районній бібліотеці, у селах Живанівка та Полтавка. Тут показали стрічку про квантового фізика («Дивні частинки» режисера Дєніса Клєблєєва), історію про неприйняття іншості (фільм «Парк збоченців» режисерів Фріди Баркфорс та Лассе Баркфорс) та стрічку про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла на фоні змін (фільм «Жива ватра» режисера Остапа Костюка).

 

 

Уже наступного дня Мандрівний завітав у два села Компаніївського району: Коротяк і Червона Слобода. По занедбаних дорогах зробити це було непросто. Другий рік поспіль у Коротяку сільська бібліотека без електропостачання й опалення. Та є надія на вирішення цієї проблеми, бо бібліотеку переселяли в день показу до тимчасового приміщення, щоб у постійному зробити капітальний ремонт. Але довелося й цьогоріч показати кіно з ноутбука та ще й на вулиці, оскільки тимчасове приміщення бібліотеки замале. Швейцарський фільм «Моріом» режисерів Франчески Скалісі та Марка Олекса не залишив байдужими глядачів. Усі присутні погодилися з тим, що від кожного з нас залежить: будемо ми жити в правовій державі чи змиримося з порушенням своїх прав.

 

 

Наступний фільм «Остап» режисера Тараса Дроня дивилися вже мешканці села Червона Слобода. Здебільшого це були діти. Приміщення сільської бібліотеки, де відбувався показ, не опалювалося, і всі сиділи в теплому одязі. Після того як модератор звернув на це увагу, юні глядачі визнали, що права людини однакові як для сільського, так і для міського мешканця, і їм хотілося б дивитися фільм у теплому приміщенні.

 

Кожен показ фільму спонукає глядачів до жвавого обговорення. І хоч чимало глядачів має песимістичні погляди щодо перетворення України на правову демократичну державу, усе-таки є ті, хто готовий боротися за свої права й вірить, що від кожного з нас залежить, якою буде наша країна.

 

Фестиваль тільки набирає обертів, тож на мешканців Компаніївського району чекає ще майже три тижні документального кіно. Вхід, як завжди, вільний.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023