Мандрівний у Луцьку відкрився фільмами про громадські ініціативи

Мандрівний у Луцьку відкрився фільмами про громадські ініціативи

30 листопада 2016

Уже втретє в Луцьку стартує Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Відкрили його стрічки із циклу «Енциклопедія Майдану» режисера Сергія Лисенка.

 

Близько двох років українські документалісти фільмували громадські ініціативи, що з'явилися на Майдані. Десять короткометражних стрічок в «Енциклопедії Майдану» — це історії про волонтерів, військових медиків на сході країни, інформаційні битви та боротьбу з розчаруванням. У Луцьку показали три короткометражні фільми: «Євромайдан SOS», «Крим SOS», «Мова» – стрічки, яких об’єднує тема життєвого вибору.

 

Одна з активісток громадської ініціативи «Євромайдан SOS» і героїнь однойменної стрічки Олександра Романцова розповіла, що революційні події в країні змусили її по-іншому подивитися на власне життя. Одного дня вона зробила свій вибір: залишила роботу в банку й зайнялася правозахистом.

 

«Майдан відбувся тому, що люди хотіли, аби поважали їхні права та людську гідність. Після революції ми не припинили свою роботу, бо наші «Майдани» тривають: у когось у Міністерстві фінансів, у когось в освітній сфері, хтось їздить, як я, шукає безвісти зниклих. Анастасія Розлуцька, героїня фільму «Мова», яка координує безкоштовні курси української мови, пізніше стала ініціаторкою системи «Prozorro». Ми маємо фіксувати злочини, які відбуваються зараз на сході України, мусимо контролювати владу й щодня змінювати нашу країну», – зазначила Олександра Романцова.

 

 

Про те, наскільки важливо бути чесними перед собою, упроваджувати реальні зміни у своєму місті, на своїй вулиці чи будинку, не мовчати й не бути учасниками корупційних схем, наскільки важливо розмовляти українською, знати свою історію й культуру, аби не повторився третій Майдан, – після перегляду стрічок говорили активісти луцького Євромайдану.

 

 

Також, окрім перегляду та обговорення фільмів, учасники зустрічі мали змогу долучитися до Марафону підписання листів від міжнародної організації Amnesty International Ukraine, аби підтримати незаконно ув’язнених осіб в усьому світі.

 

У Луцьку фестиваль триватиме до 10 грудня включно.

 

На фото — кадр з фільму «Мова»

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023