27 документальних фільмів на Львівщині

27 документальних фільмів на Львівщині

08 листопада 2016

11 листопада на Львівщині стартує XIII Мандрівний Docudays UA. Відкриває фестиваль тема «Правозахисниці як провідниці зі світу ілюзій». 

 

Головна тема цьогорічного Мандрівного Docudays UA – «крізь ілюзії», адже сьогодні чимало країн і народів позбуваються своїх ілюзій. Руйнується ілюзія стабільності того світовлаштування, яке дотепер ніби існувало між державами, ілюзія всього світу щодо меншовартості українців, їх нездатності само організуватися. Перед нами, українцями, постає питання позбавлення ілюзорних сподівань, що зміни відбудуться самі собою, що нова і могутня держава можлива на старих руїнах, без зміни свідомості, корупційних правил гри в економічній, соціальній і культурній сферах на прозорі тощо.

 

11 листопада о 19:00 у Львівському палаці мистецтв покажуть стрічку «Задириста горобка». Так назвали активістку Йє Хайєн, відому своєю інформаційно-пропагандистською діяльністю на захист прав працівниць секс-індустрії у Китаї. Режисерка йде слідом за вільнодумною жінкою та її колегами, які протестують проти сексуального насильства, якого зазнали шестеро учениць молодшої школи від директора. Після відбудеться обговорення. Правозахисниці Любов Максимович, Наталія Дульнєва, Олександра Романцова, Богдана Стельмах – поділяться власними ідеями переосмислення світовлаштування.

 

Прес-конференція з нагоди відкриття фестивалю на Львівщині. Руслан Забілий (директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького») та Тетяна Ольшанецька (заступниця директора Навчально-методичного центру освіти м Львова). Фото: Миколи Тиса/ZIK 

 

Загалом цьогорічний Мандрівний Docudays Uа пропонує насичену програму фільмів, що порушують питання, спільні як для України, так і для всього світу. Це — історії про міграційні процеси та мігрантів, несприйняття іншості, громадська активність і відповідальність за долю своєї країни та багато інших. Глядачі Мандрівного фестивалю на Львівщині побачать 27 найкращих документальних фільмів України та світу.

 

Новинкою цьогорічного фестивалю є фільми національного конкурсу DОCU/УКРАЇНА. Мандрівний фестиваль на Львівщині представить 4 короткометражки молодих українських режисерів, одні з яких навчаються і проживають за кордоном, а інші вже є призери міжнародних фестивалів.

 

На фестивалі також відбудеться показ документальних фільмів Циклу «Енциклопедія Майдану». Це – десять короткометражних історій громадянську активність в Україні. Герої цих фільмів – правозахисники, волонтери, військові медики, журналісти, блогери, прості люди, які змінювали Україну.

 

Також на львів’ян і гостей міста чекає фотовиставка «Думайдан – 2016: фотомиті», покликана привернути увагу до екологічної катастрофи – погіршення стану зелених зон у містах і селах України.

 

Прес-конференція з нагоди відкриття фестивалю на Львівщині. Ніна Хома (регіональна координаторка XIIІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, координаторка освітніх заходів ГО Центр правових та політичних досліджень «СІМ») та Руслан Забілий (директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького»). Фото: Миколи Тиса/ZIK


Важлива подія фестивалю – дискусійна зустріч «В’язні Кремля: що ми можемо зробити, аби звільнити їх?». Вона про те, як фабрикуються кримінальні справи, яким чином обираються потенційні обвинувачені, що робить Україна для повернення людей додому та що кожен із нас може зробити, аби підтримати ув’язнених та їх родини. Окрім цього буде презентовано кампанію “LetMyPeopleGo”, ініційовану Євромайданом SOS для захисту всіх ув'язнених за політичними мотивами громадян України в Росії та окупованому Криму.

 

Організаторами передбачено також два семінари на тему міжнародної міграції для вчителів історії та завучів з виховної роботи, соціальних педагогів і педагогів-організаторів. Ці заходи проводитиме відомий в Україні журналіст-правозахисник Максим Буткевич.

 

Із нагоди 40-річчя Української Гельсінської групи (УГГ) з 15 по 18 листопада в Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» під час дитячої програми наукова співробітниця Музею Ірина Єзерська розповідатиме школярам-старшокласникам про відомі постаті УГГ та про їхнє значення для українського державотворення та свідомості українців.

 

Основні фестивальні локації – Львівський палац мистецтв, Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» та Львівська обласна універсальна наукова бібліотека. Відбудуться також спеціалізовані заходи в інших локаціях для школярів, вчителів, патрульних поліцейських і засуджених.

 

Детальніше про час та місце подій фестивалю на Львівщині можна подивитися на сайті у календарі.

 

На фото кадр з фільму «Задириста горобка»

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023