Мандрівний у Львові стартував перформансом про права людини

Мандрівний у Львові стартував перформансом про права людини

14 листопада 2016

11 листопада у Львові відкрився ХІІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

 

Аудіовізуальний перфоманс, який показували на відкритті, торкнувся теми взаємодії реального й віртуального світів, привернув увагу до проблеми захисту прав людини і правозахисників, голос яких часто не чують у владних кабінетах. Статті конституції України, озвучені громадським активістами й активістками Львова, які то звучали виразно, то зникали за звуковими шумами життєвої суєти та байдужості чиновників.

 

Відкрив цьогорічний фестиваль фільм «Задириста Горобка» – історія про китайську правозахисницю Йє Хайєн на прізвисько Задириста Горобка, яка героїчно бореться проти сексуального насильства над жінками й дівчатами, разом із іншими активістками публічно привертають увагу до шістьох неповнолітніх школярок, які зазнали сексуального насильства від директора школи. Їхні життя і життя відважної режисерки Нанфу Вонґ піддаються постійним випробуванням і небезпеці – за ними стежать органи влади, їх переслідують, звинувачують у порушенні порядку і забирають у відділок, погрожують фізичною розправою.

 

 

«Цим фільмом і дискусією ми хочемо привернути увагу до діяльності правозахисниць в усьому світі й Україні зокрема, – зауважила Ніна Хома, координаторка Мандрівного Docudays UA на Львівщині. – У багатьох країнах світу ті, хто йде проти системи, стають ворогами держави і часто за відстоювання прав людини платять найвищу ціну».

 

«Ця жінка – це прецендент у Китаї. Загалом сексіндустрія – це величезний бізнес в будь-якій країні, і тому правозахисники наражаються на серйозний супротив», – зазначила відома правозахисниця, голова громадської організації «Жіночі перспективи» Любов Максимович. Організація, яку вона очолює, багато років займається питаннями торгівлі людьми та насильства в сім’ї. Однак, ця діяльність натикається на ряд перешкод, оскільки в Україні досі відсутня державна програма протидії насильству в сім’ї.

 

«А насильство породжує насильство і є однією з причин скоєння злочинів. Бо якщо дитина зростає в середовищі, де насильство є звичним явищем, то надто велика вірогідність того, що в зрілому віці вона сама буде використовувати насильство, – зауважила правозахисниця. – На жаль, в Україні жертва має доводити вчинене над нею насильство. У Польщі, наприклад, людина, яку звинувачують у насильстві, має довести, що насильства не було». За словами пані Люби, сьогодні вже є прецентденти виграних справ щодо сексуального насильства, «Жіночі перспективи» проводять навчання суддів і адвокатів по всій Україні, змінюючи їх розуміння проблеми. «Але ми ще мусимо змінювати ментальність, аби люди, стаючи свідками насильства, не були сторонніми спостерігачами, адже втручання в ситуацію може врятувати комусь життя», – зауважила Любов Максимович.

 

 

«Єдиний спосіб щось змінити – лупати цю скалу», – переконана членкиня Ради Профспілки правозахисників «Солідарність» та Голова Ради Львівської громадської організації «Дівочий клуб «Юнка» Наталія Дульнєва.

 

Акцентуючи увагу на приниженні жінок в усіх країнах, на небезпеки, які особливо очікують правозахисниць у всьому світі, пані Наталія переконана, що чим більше буде небайдужих людей, тим більшого результату можна буде досягнути. Адже «правозахистом можуть займатися всі, хто має співчуття і відчуття солідарності з іншими», юридична освіти для цього зовсім не обов’язкова.

 

«Правозахисники – як гігієна: якщо довго не чистити зуби, то буде карієс», – наголосила правозахисниця, активістка ініціативи Євромайдан SOS Олександра Романцова. Працюючи в одному з найпрестижніших банків, вона віддавала весь свій вільний час волонтерству на Майдані, а згодом залишила бізнес і повністю перейшла в громадський сектор. «Бо права людини – це те, щоб таких Майданів не було», – зауважила Олександра.

 

 

«Загалом питання сексуального насильства має свої витоки із суспільних стереотипів, які диктують певні моделі поведінки чоловіків і жінок, – зазначила громадська активістка із Луцька Богдана Стельмах. – Суспільство висуває різні вимоги до обох статей. Від жінок воно хоче, аби вони були ідеальними дружинами, мамами і господинями і нічого не каже про можливість самореалізації, тоді як чоловіків змалку налаштовують на побудову кар’єри. Жінка стереотипно розглядається як істота, яка покликана сприяти реалізації чоловіка. Це – ставлення до жінки як до істоти вторинної, як до інструменту задоволення потреб чоловіків і дітей. Але всі ми маємо свої мрії, і жінки, як і чоловіки, повинні бути повноцінною частиною суспільства, мати такі ж можливості для самореалізації і втілення своїх мрій. Ми повинні долати суспільні стереотипи сприйняття життєвого призначення жінок, і тоді проблема насильства не стоятиме так гостро».

 

Фото: Дмитро Шацький

Джерело: centre7.org.ua

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023