Покази в Сумах. На іншому боці лінії вогню

Покази в Сумах. На іншому боці лінії вогню

30 листопада 2016

25 листопада у рамках Мандрівного Docudays UA у Сумах відбувся показ українських документальних стрічок - фільму «Люди, які прийшли до влади» Олексія Радинського та Томаша Рафи і картини «Остап» Тараса Дроня.

 

У стрічці «Остап» йдеться про двох братів: один із них у Львові вдома, інший – у полоні в Донецьку, лежить у лікарні після останніх боїв за донецький аеропорт. Вони обидва вірять, що ще зустрінуться. Стрічка «Люди, які прийшли до влади» розповідає про розвиток подій в березні-квітні 2014 року на іншому боці лінії вогню, у так званій «ДНР».

 

 

Незважаючи на ситуацію, що склалася навколо показу фільму «Люди, які прийшли до влади» у Миколаєві, у просторі Агенції промоції «Суми» зібралася повна зала. Завдяки скайп-ввімкненню після перегляду фільму присутні змогли наживо поспілкуватися з його режисером Олексієм Радинським. Він розповів, як знімав фільм, що хотів сказати цим фільмом глядачам, відповів на усі питання присутніх.

 

«Фільм Олексія Радинського – це фільм-спроба зрозуміти, чому озброєний конфлікт у Донецькій та Луганській областях був неминучий. Фільм починається титрами про те, що 1 березня 2014 року починається «російська весна» - вторгнення військових сил РФ на територію України. Далі картина послідовно показує тих представників населення, які підтримують російську окупацію, та що вони в результаті отримали. Фільм добре передає настрій суспільної історії, страху і агресії, які й привели до війни. «Люди, які прийшли до влади» - це документ, який не має ні дикторського тексту, ні внутрішньої аналітики; його трактує той, хто дивиться», - говорить кінокритик Наталія Серебрякова.

 

Утім, фінал стрічки не залишає можливостей для різних трактувань фільму: жінку, яка на початку радісно зустрічала «нову владу», в останніх кадрах озвірілі сепаратисти тягнуть до катівні – усього лише за слова, які їм не сподобалися.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023