Зараз ми всі живемо в тилу. Показ «Боротьби Джамали» в Бердянську

Зараз ми всі живемо в тилу. Показ «Боротьби Джамали» в Бердянську

12 грудня 2017

Цього року Мандрівний Docudays UA привіз один фільм, якого не було на фестивалі в березні. Цей фільм – «Боротьба Джамали». Показ картини пройшов у школі № 2 міста Бердянськ. Особливістю показу стало те, що, крім школярів, на фільм прийшли й викладачі, які теж захотіли переглянути кінострічку.

 

Традиційно для кінопоказів у рамках фестивалю після фільму відбулося обговорення. Деяким учасникам дискусії було складно стримувати емоції, адже фільм дуже сильний.

 

Одна з учасниць обговорення зазначила: «Ця пісня… вона про трагедію, що може торкнутися кожного з нас. Це не лише про кримських татар, кримчан чи мешканців Донецької та Луганської областей. Вона про всіх нас».

 

Звучали думки, що фільм не про політику, а про людяність. Щоб не допустити нових депортацій, необхідно проговорювати травматичний досвід минулого, проводити освітню роботу. Адже те, що сталося тоді з кримськими татарами, може трапитися з кожним з нас, якщо при владі опиниться тоталітарна держава.

 

«Я тільки зараз зрозуміла, як під час Другої світової люди жили в тилу. Насправді, ми зараз також живемо в тилу. Це спочатку незвично, а потім звикаєш і починаєш жити як завжди, не звертаючи уваги на те, що відбувається на непідконтрольних територіях. Але це неправильно. Проблема ж існує», – сказала одна з учасниць обговорення.

 

 

А ось учениця, яка переїхала до Бердянська з окупованої Донецької області, поділилася особистим: «Коли Джамала перемогла, учитель історії розповів нам про депортацію. Хоча це було дуже небезпечно, оскільки батьки деяких дітей воювали в ополченні і його могли здати. Тоді в нас уже не було історії України».

 

Учасники обговорення також згадували, як уперше побачили в місті людей зі зброєю, як по вулицях проїжджали танки в напрямку Донецької області, як їздили машини швидкої допомоги під час подій у Маріуполі.

 

Наприкінці кожен думав, що може зробити особисто, аби вплинути на ситуацію. З'явилася ідея написати листи солідарності українським політв'язням, які сидять у тюрмах Росії, та більше розповідати оточенню про те, що відбувається в Криму: про викрадення, тортури й порушення прав людини.

 

Фото: Гульнара Абдулгазієва

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023