Мандрівний Docudays UA у Кременчуку. Підбиваємо підсумки

Мандрівний Docudays UA у Кременчуку. Підбиваємо підсумки

07 грудня 2017

Кілька днів тому завершився Мандрівний Docudays UA у Кременчуку. Післяфестивальний час – гарна нагода обміркувати найяскравіші події та підсумувати пережите. Своїми думками про цьогорічний Docudays UA у Кременчуку ділиться регіональна координаторка Альона Глазкова.

 

Ми чекаємо фестиваль увесь рік, і він ось так стрімко пролітає за тиждень. Якщо підбивати підсумки, то за цей фестивальний тиждень ми:

 

- командою з 8 людей

- провели 51 кінопоказ з обговореннями

- в 4-х містах (Кременчук, Світловодськ, Горішні Плавні, Олександрія) та 1 селищі (Онуфріївка)

- на 23 локаціях

- 11 школах, 5 бібліотеках, 3 альтернативних молодіжних і творчих просторах, навчальному таборі, ресторані, будинку культурі, виховній колонії

- для більше ніж 1000 глядачів і глядачок.

 

Окрім цього, програма фестивалю включає три виставки:«Все ще повертаючись до Криму», присвячену історії кримських татар в Криму та депортації, «Експансія» – про вплив пластику на наше довкілля й наше щодення, «Ніндзя проти ненависті» – плака́ти про протидію мові ненависті онлайн та офлайн.

 

 

Запам’яталися всім обговорення стрічок з режисерками. Завдяки інформаційним технологіям нам вдалося вийти на скайп-зв’язок з авторками кількох фільмів. Творчому простору Світловодська, нашим партнерам із сусіднього містечка та їхній глядацькій аудиторії дуже пощастило. Там глядачі й глядачки поспілкувалися з Анастасією Максимчук, режисеркою стрічки «Укриття», та Юлією Кочетовою-Набожняк, режисеркою «До скорого». У навчально-оздоровчому таборі «Ерудит» обговорювали з авторкою Олександрою Чуприною стрічку «Щоденник».

 

Дуже цікаво було спостерігати за різними реакціями людей з різних поколінь на одні й ті самі стрічки. Серед наших 50 показів ми обрали ключові: «Альфредо», «Домашні ігри», «Боротьба Джамали» та «Між іншим».

 


 

 

 

 

Неможливо не згадати нашу «Живу Бібліотеку». Нарешті до нас прийшли поліцейські! За традицією приїхали мами, які підтримують своїх ЛГБТ-дітей з батьківського руху ТЕРГО. Також ми вирішили нагадати нашій спільноті про проблеми переселенців. Уперше в бібліотеці можна було почитати такі книжки, як «Ром», «Кримський татарин» та «Людина, яка поборола залежність».

 

Закривали фестиваль у кременчуцькому «Просторі ідей» ще однією стрічкою на кримську тематику: «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова». Обговорювали політику Росії, дивувалися безхребетності та слабкості опозиції, висміювали безглуздість обвинувачення. І, звісно, міркували, як і чим допомогти українським політв’язням у Криму.

 

 

 

 

Важко назвати завершення оптимістичним, бо ситуація з правами людини завжди складна, а люди часто віддають перевагу простим відповідям і зрозумілим рішенням. Засмучує непопулярність теми, слабка увага влади та громади до фестивальних подій, небажання дізнаватися більше про права людини та їх відстоювання. Однак надихають наші цікаві й небайдужі глядачі та глядачки, хороше кіно й упевненість у тому, що ми робимо корисну справу. Чи це справді так? Про це ми розмірковуємо щороку.

 

Фото: Олена Мусієнко

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023