У пошуках кращого життя: розмова з Юлією Аппен у Запоріжжі

У пошуках кращого життя: розмова з Юлією Аппен у Запоріжжі

11 листопада 2017

Наприкінці жовтня в Запоріжжі в Loft МЛИН відбулися покази короткометражних документальних стрічок «Тарикат» режисерки Ясмін Шрофер і «Між іншим» української режисерки Юлії Аппен, яка особисто представила свій фільм. Про нього й ітиметься в нашому огляді.

 

Чи достатньо драматизму? І чи взагалі це драма? Такі запитання ставили глядачі й глядачки після перегляду документального фільму «Між іншим». «Чому це драма, якщо жінки не відчувають себе нещасливими та не хочуть повертатися, навіть отримавши роботу нижче за статусом, ніж в Україні? – запитує дівчина. – Адже щастя не в місті й у країні проживання чи народження, а у відчутті себе».

 

Багато обговорень було навколо долі жінок, які змушені були поїхати з України в пошуку кращого життя. А чи завжди воно краще? І в чому вимірюється ця «кращість»? В Україні в тебе статусна робота й великий кабінет, а в Європі берешся за будь-яку справу, проте маєш вільний час і можливість бачитися з подругами. Це доля однієї з героїнь. І їхні обличчя глядачі не бачать. Як пояснюють режисерки, це було зроблено навмисно – щоб розмова стала відвертішою. У цьому й полягає документальність у фільмі «Між іншим». Саме довкола форми подання й розгорнулася ще одна дискусія. Відеоарт чи все ж таки документальне кіно? Як анімація може працювати зі складними темами? За словами Юлії Аппен, ця форма подання не нова. І в цьому випадку її застосували, аби наголосити на важливості змісту перед формою в документалістиці.

 

 

 

Фото: Вікторія Верес

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023