XIV Мандрівний Docudays UA на Полтавщині

XIV Мандрівний Docudays UA на Полтавщині

01 грудня 2017

На Полтавщині стартував XIV Мандрівний Docudays UA. Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці не лише Полтави, а й таких невеличких міст, як Лубни, Пирятин, Гадяч. Цьогоріч програма Docudays UA охопила понад дванадцять локацій у Полтаві та області. Docudays UA зустрічають бібліотеки, районні будинки культури, кіноконцертні зали.

 

Основні фестивальні майданчики в Полтаві – Полтавська філія Суспільної служби України, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. П. Котляревського, Центральна міська бібліотека, Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. Олеся Гончара, галерея сучасного мистецтва JUMP. Відбудуться також спеціалізовані покази для школярів, студентів.

 

«Приємно, що до фестивалю XIV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Полтавщині приєднуються нові партнери. Щороку ми спостерігаємо активність мешканців невеличких міст Полтавщини, які долучаються не лише до організації показів, а й самі пропонують правоосвітні заходи в рамках фестивалю», – ділиться враженнями регіональна координаторка фестивалю на Полтавщині Наталія Кірячок. Чимало волонтерів і волонтерок фестивалю нині є модератор(к)ами показів: вони спілкуються з глядачами на непрості теми, порушені в документальних стрічках.

 

 

Стартував Docudays UA у Полтаві одразу двома стрічками – «Війна химер» та «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова».

 

Глядачів та глядачок настільки приголомшила історія про українського режисера Олега Сенцова, що після перегляду потрібен був час, аби розпочати обговорення стрічки. «У промові Олега найбільше вражає заклик: не боятися агресивного апарату пропаганда, яка працює успішно. На жаль», – висловився один з глядачів. – Ця стрічка показала, наскільки беззахисна людина перед таким нищівним та абсурдним режимом правління, і неважливо, ким ти є».

 

Документальний фільм Анастасії та Марії Старожицьких «Війна химер» також відкривала цьогорічну фестивальну програму в Полтаві.

 

«Це болюча стрічка, яка хвилює своєю правдивістю та документальним матеріалом. Чи можна повернутися з війни? Одне із запитань, що поставив сьогодні фільм перед глядачем. Безперечно, у кінокартині багато хроніки, кадри якої важко переглядати... Тут ми бачимо війну, від якої не можливо відгородитися, вона зовсім поруч, як і любов», – розповіла свої враження після перегляду фільму одна з глядачок.

 

 

Окрім цього, у перший фестивальний день відбулися покази фільмів «Домашні ігри» та «Рок-н-рольники», де юних глядачів і глядачок зустрічала Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. П. Котляревського.

 

Фото: Ярослав Шевченко

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023