У студентській аудиторії: кінопоказ й інтерактивний тренінг з прав дитини

У студентській аудиторії: кінопоказ й інтерактивний тренінг з прав дитини

26 жовтня 2017

Минулої суботи, 21 жовтня, для студентів і студенток навчальних програм Благодійного фонду «Імпульс.UA» відбувся спеціальний показ у рамках Міжнародного Docudays UA. Окрім цього, після перегляду на них чекало пізнавальне інтерактивне заняття з питань прав дитини. Своїми думками про показ поділився директор фонду Микола Колодяжний.

 

«Уже чотирнадцятий раз в Україні проходить Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Чотирнадцять – такий середній вік учасників нашого перегляду. Так само чотирнадцять років і головному герою документального фільму «Щоденник» (режисерка Олександра Чуприна), який ми переглянули й обговорили на події.

 

Презентувала стрічку Вікторія Верес, координаторка проведення показів Docudays UA у Запоріжжі. Вона ознайомила з діяльністю фестивалю в Києві, його мандрівною складовою, загальними цілями, а також особливостями. Мета фестивалю дуже важлива для процесу виховання молодих громадян України: засобами кіномистецтва сприяти зміцненню почуття людської гідності, надихати на активні відповідальні дії задля побудови демократичного суспільства.

 

Для перегляду й обговорення організатор(к)и невипадково запропонували фільм «Щоденник» молодої української режисерки Олександри Чуприни. Як зазначили самі студент(к)и-учасники(-ці) перегляду, це фільм про них та про їхні повсякденні проблеми.

 

«Учителі в школі кричать на нас, що ми з року в рік тупішаємо», – зізнається головний герой стрічки Денис. «Так само в моїй школі. Нам постійно кажуть, що ми гірші за інший клас. А в іншому класі говорять, що вони – за нас», – ділиться вже власним досвідом одна з наших студенток. Цей та інші епізоди стрічки стали предметом жвавої дискусії.

 

 

Після обговорення фільму Ірина Чорна, тренерка з прав людини фонду «Посмішка дитини», провела інтерактивне заняття з правової освіти, присвячене правам людини взагалі й особливостям прав дитини зокрема. Звідки походять такі поняття, як «права людини», «документи, якими вони зафіксовані», «основні положення», – про це учасники й учасниці заходу дізналися з навчального фільму та під час невеликої лекції. Зокрема, про ті базові права, що зафіксовані й у національному законодавстві:

- право на життя;

- заборона тортур;

- заборона рабства та примусової праці;

- право на свободу та особливу недоторканість

і решту, представлену в Загальній декларації прав людини та інших документах.

У другій частині інтерактиву учасники зустрічі розглянули, у чому особливість прав дитини та чому ці права виділені в окремий розділ .Зокрема, зупинилися на такому праві дитини, як право на захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства, експлуатації, образи, недбалого чи грубого поводження з боку батьків, опікунів та будь-якої особи, яка піклується про дитину.

 

«На жаль, у нашому суспільстві ще є ті, хто не бачить проблеми в насильстві над дитиною . Фізичного, психологічного, економічного», – зазначила Ірина Чорна. Під час формальної дискусії та опісля – під час дружнього чаювання – тренерка відкрито обговорила з учасниками зустрічі випадки насильства над дітьми в повсякденному житті та способи йому протидіяти.

 

 

 

Фотографії: Вікторія Верес.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023