Фотовиставка, покази, урбаністичні акції: Мандрівний Docudays UA в Ужгороді

Фотовиставка, покази, урбаністичні акції: Мандрівний Docudays UA в Ужгороді

09 жовтня 2017

На Закарпатті стартує XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. 14 жовтня відбудеться відкриття фестивалю в Ужгороді на базі культурно-історичного центру «Совине Гніздо». 

 

Цьогорічна програма фестивалю розпочинається з відкриття виставки «Моя Армія. Бачити серцем» та презентації фотокниги «.RAW Історія змін українців та армії». Це 137 фоторобіт від 33 фотографів та фотографок, які фіксують події на передовій. Основне завдання проекту – відстежити та задокументувати становлення сучасної української армії через спогади очевидців і безпосередніх учасників цього процесу. Співавтор(к)ами видання стали відомі фотожурналіст(к)и, фотокореспондент(к)и, куратор(к)и з України, Білорусі, США. Серед них – Олександр Глядєлов, Брендан Гоффман, Йосип Сивенький, Олександр Васюкович та інші.

 

Книжка «.RAW Історія змін українців та армії»

 

Презентують проект Анна Войтенко та Іван Чернічкін, запрошені автори й авторки: Макс Левін, Сергій Моргунов та Юлія Кочетова-Набожняк, яка також є режисеркою фільму «До скорого», що увійшов до програми кінопоказів в Ужгороді.

 

Відкриття Мандрівного й експозиції: 14 жовтня о 17:00

 

Мандрівний Docudays UA триватиме в Ужгороді з 14 по 29 жовтня. У програмі – покази фільмів, акції, лекції:

 

14 жовтня о 19:00


До скорого / Юлія Кочетова-Набожняк / Україна / 2016

 

«До скорого» – це мантра, освідчення та заповіт усім тим, хто чекає й тим, хто не дочекався. Командири перед військовими операціями заповнюють графу «заплановані втрати», але ця історія про те, чому ми з тобою живі. Автобіографія на двох, де війна – це не головне.

 

Кадр з фільму «До скорого» (реж. Юлія Кочетова-Набожняк)

 

15 жовтня о 18:30

 

Спеціальний показ Мандрівного Docudays UA


Боротьба Джамали / Елін Йонссон / Швеція / 2017

 

У фільмі «Боротьба Джамали» шведська журналістка Елін Йонссон фіксувала життя співачки і її сім’ї в Україні та Криму, розповідаючи трагічну історію родини та про її нинішні складнощі, пов’язані з окупацією. Через особистий і сильний портрет Джамали, а також пісню «1944», фільм звертається до історичних подій, депортації кримських татар і до сьогоденної політичної проблеми.

 

Презентує фільм Алім Алієв, співзасновник проекту «Крим SOS». Дискусія та обговорення: реалії Кримського сьогодення та боротьба кримськотатарського народу.

 

27 жовтня о 18:30


Історія зимового саду / Семен Мозговий / Україна / 2017

Домашні ігри / Аліса Коваленко / Великобританія, Україна, Франція / 2017

Укриття / Анастасія Максимчук / Україна / 2016

 

В основі «Історії зимового саду» лежить доля літньої працівниці Павільйону квітникарства колишнього ВДНГ Валентини Вороніної, яка підтримує цей простір, вкладаючи в нього своє життя. Проте раптом приходять зміни: після сорока п’яти років роботи жінку просять піти на пенсію. Але Вороніна не погоджується, бо вважає, що всі рослини без неї загинуть.

 

Фільм «Домашні ігри» зображує життя Аліни Шилової, 20-річної киянки, яку може врятувати від бідності захоплення футболом. Наразі дівчина професійно займається спортом, але обставини складаються неоднозначно: раптово помирає мати Аліни, і на руках у юної спортсменки лишаються маленькі брат і сестра – 6-річний Ренат і 7-річна Регіна.

 

«Укриття» – історія зоозахисника й доґхантера, які стикаються в невидимій війні за визначення поняття людяності в країні, де занадто часто громадяни змушені діяти замість уряду.

 

Кадр з фільму «Історії зимового саду» (реж. Семен Мозговий)

 

28 жовтня о 18:30

 

Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек» / Туреччина / 2016

 

«AudienceEmancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек» – хроніки боротьби в серці Стамбула, що стала однією з найбільш значимих і проклала шлях до протестів на площі Таксім. Вона розгортається довкола кінотеатру «Емек», який зруйнували всупереч волі людей та на шкоду спільному благу, перетворивши його на торговий центр. Історія перегукується з нещодавніми подіями в центрі Ужгорода, де продана в приватну власність архітектурна пам’ятка епохи модернізму бездумно руйнується новим власником.

 

З нагоди показу фільму відбудеться акція «SAVE Uzhhgorord», а також:

 

- лекція Тетяни Літераті, авторки статей «Втрачений Ужгород», та

- лекція Ліни Дєхтярьової, мистецтвознавиці й правозахисниці, присвячена збереженню історичної та архітектурної спадщини в Ужгороді.

 

Кадр з фільму «AudienceEmancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек»

 

29 жовтня о 18:30


Процес: Російська держава проти Олега Сенцова / Аскольд Куров / Естонія, Польша, Чехія / 2017


Акція: «Free Сенцов і Кольченко»

 

Стрічка «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» присвячена історії судового процесу над українським режисером, незаконно ув’язненим у Росії. Після анексії Криму Росією Олег став активним противником окупації. У травні 2014 року його заарештували співробітники російської служби безпеки, висунули йому звинувачення в плануванні теракту та перевезли до Москви. Після більш ніж року перебування під вартою його засудили до 20 років ув’язнення попри той факт, що він давав свідчення під тиском, а доказів було недостатньо. Своєї провини Сенцов не визнав.

 

З нагоди показу відбудуться акції «Free Сенцов і Кольченко» та написання поштівок політв’язням.

 

Адреса показів та дискусій: Культурно-історичний центр «Совине гніздо» (вул. Ракоці, 2)

 

Чільне фото: Кадр з фільму «Домашні ігри» (реж. Аліса Коваленко)

 


20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023