Коли у футбол грають справжні дівчата

Коли у футбол грають справжні дівчата

07 грудня 2017

Наприкінці листопада – на початку грудня 2017 року Мандрівний Docudays UA завітав до віддалених куточків Харківщини.

 

Найцікавіші стрічки світової кінодокументалістики переглянули учні Петрівської загальноосвітньої школи та Петрівського аграрного ліцею Балаклійського району, Площанської загальноосвітньої школи Великобурлуцького району, Барвінківської опорної ЗОШ №1 та Гаврилівського навчально-виховного комплексу Барвінківського району, а також Олексіївського та Біляївського НВК Первомайського району.

 

Для перегляду юним глядачам запропонували фільми «Щоденник» (Україна), «Альфредо» (Нідерданди) та «Домашні ігри» (Україна, Франція). За враженням регіонального координатора Docudays UA в Харківській області Юрія Чумака, найбільше полонили старшокласників саме «Домашні ігри» режисерки Аліси Коваленко.

 

Захоплива життєва історія 20-річної киянки Аліни, яка професійно займається футболом, але обставини складаються так, що в неї на руках лишаються маленькі брат і сестра. Уся сім’я мешкає в тісній однокімнатній квартирі, потрібно заробляти кошти, аби прогодувати себе й малечу, а жіночий футбол у нашій країні, на жаль, не гарантує високих статків. Фактично постає питання: «Як виграти матч свого життя, коли можливості й обставини проти тебе?»

 

Проте глядачі та глядачки скрізь висловлювали однозначну думку: Аліна переможе, вона є сильною, навіть коли падає, адже обов’язково піднімається і йде до своєї мети!

 

До слова, у багатьох навчальних закладах у селі дівчата теж грають у футбол. Так, у Площанській ЗОШ є секція футболу, у якій займаються дівчата. Шкільна дівоча команда з міні-футболу у 2015 році стала переможницею в районі та успішно виступила на обласних змаганнях. А команда Олексіївського НВК посідала 2 та 3 місця на обласній першості та здобувала Кубок із футзалу. Захоплюються жіночим футболам і в інших школах.

 

 

При цьому в багатьох юних спортсменок також складна ситуація в сім’ях: дехто виховується без одного з батьків, хтось є фактичною сиротою й при живих батьках, які зловживають алкоголем… Але всі футболістки не уявляють свого життя без улюбленої гри.

 

«Ви поїдете, а ми ще з місяць будемо обговорювати побачене», – відверто говорили вчителі шкіл, розчулені гарними фільмами. А щодо стрічки «Домашні ігри» і діти, і педагоги висловлювали прохання привезти продовження, адже доля Аліни всіх дуже зачепила та вразила.

 

Зауважимо, що зазначені правоосвітні заходи відбулися за організаційної підтримки Благодійного фонду соціального розвитку Харківської області.

 

Текст підготував: Георгій Кобзар

Фото: Юрій Чумак

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023