XII Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA стартує 16 жовтня в Ужгороді. Цього року найкращі документальні фільми на тему прав людини зможуть побачити мешканці понад 200 міст і містечок  України. Мандрівний Docudays UA триватиме з жовтня по грудень включно і завітає до Київської, Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Луганської, Полтавської, Херсонської, Чернігівської, Чернівецької, Тернопільської, Волинської, Донецької, Житомирської, Харківської, Вінницької, Одеської, Сумської, Закарпатської, Миколаївської, Рівненської, Хмельницької областей, а також до АР Крим.   

 

Покази фестивальних фільмів відбуватимуться в кінотеатрах, будинках культури, вищих навчальних закладах, школах, молодіжних клубах, книгарнях, бібліотеках, а також в установах пенітенціарної системи. Глядачі зможуть поспілкуватися з відомими правозахисниками, діячами культури та митцями. Організатори влаштовують тематичні дискусії та обговорення для того, щоб перегляд фільму спонукав аналізувати порушену в ньому проблему та шукати оптимальні шляхи її вирішення на локальному та державному рівнях.

 

До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли фільми-переможці та фільми позаконкурсних програм XІІ Docudays UA. Ми переконані, що чесне документальне кіно здатне захистити від зброї пропаганди, тому Мандрівний Docudays UA цього року покаже дві стрічки з програми ПРОПАГАНДА, що була центральною на фестивалі в Києві. Представлені в ній фільми «Звідки з'являється пил і куди зникають гроші» Тійто Оясоо та Ене-Лііс Семпері та «Це моя земля» Тамари Ерде торкаються важливих сфер суспільного життя – освіти та політики.

 

До програми Мандрівного фестивалю увійшли також фільми з програми ЕФЕКТ ГРУЗІЇ, що розповідає про досвід війни з Росією і пізнішої відбудови країни. Добірка DOCU/ЕНЕРГІЯ відкриє шлях до усвідомлення відповідальності кожної людини на шляху до енергонезалежності та збереження природних ресурсів.

 

Програма DOCU/УКРАЇНА представляє три стрічки про наше життя сьогодні: «76-49» Юлії Проскуріної, «Вальс Алчевськ» Вадима Ількова та «Сестра Zo» Аліси Коваленко. Це картини різної стилістики: від майже епічних до дуже особистих.

 

Нове на цьогорічному фестивалі – кінопрограма DOCU/ДІТИ. Герої історій – це діти та підлітки, які стикаються з дорослими проблемами та вчаться їх долати.

 

Загалом глядачі Мандрівного фестивалю побачать 40 найкращих документальних фільмів України та світу.


Разом із Мандрівним Docudays UA регіонами України подорожує виставка світлин «Чуєш, брате?» відомого українського фотографа Олександра Глядєлова. В експозиції – чорно-білі фото, які розповідають про революцію та війну в Україні. Глядєлов досі знімає на аналогову камеру з ручним наведенням фокусу, механічним взводом затвора і без функції «серійна зйомка». Знімати таким чином в епіцентрі бою практично неможливо, а тому фотографу доводиться вдивлятися в те, що відбувається в проміжках. Іншими словами – знімати не момент знищення, а життя.

 

Виставка відбудеться у Львові (галерея «Дзиґа», 9-20 листопада), Луцьку (Галерея мистецтв, 24-29 листопада), Кривому Розі (галерея «Ф-Арт», 3-6 грудня), Чернігові («Пласт-Арт», 9-16 грудня) та Запоріжжі («АРТ-Простір», 18-27 грудня).

 

Партнерами фестивалю в регіонах України є 48 провідних молодіжних, громадських та правозахисних організацій та 92 кіноклуби медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Докладніше з програмою регіональних показів можна ознайомитись на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA www.traveling.docudays.org.ua.

 

Мета Мандрівного фестивалю  

Сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

 

Місія Мандрівного фестивалю

Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким чином ми сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності.  Реалізуючи нашу місію, ми сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

 

Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

 

 

 

Організатори

Українська Гельсінська спілка з прав людини

ГО «Південь»

Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я

ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

 

Партнери

Державне агентство України з питань кіно 

Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини 


Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні  

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023